Ergen danışmanlığı, gençlerin duygularını, davranışlarını ve düşüncelerini anlamlandırmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir danışmanlıktır ve sanat terapisi veya konuşma terapisi gibi daha geleneksel yaklaşımlar gibi bir gencin dışavurumcu doğasını ortaya çıkaran benzersiz tekniklerin kullanılmasını gerektirir. Bu danışmanlık şekli, çocukların yetişkinliğe geçişlerine rehberlik etmede ve kendilerini daha iyi anlamalarında önemlidir.
Ergenlik dönemi, çocuğun çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı dönemdir ve genellikle 10 ile 19 yaşları arasında gerçekleşir. Bu dönemde genç yetişkin büyük ölçüde zihinsel ve fiziksel değişiklikler yaşamaya başlar. Fiziksel olarak, ergenler vücutlarında değişiklikler görmeye başlar, bu süreç ergenlik olarak adlandırılır ve hormonlardaki değişiklikler ruh hallerini ve düşüncelerini etkilemeye başladığından kafalarını karıştıran bir zamandır.
Genellikle, bu değişiklikler yerleşmeye başladığında, ergenler aşırı derecede hassas hale gelir ve duygudurum dalgalanmaları ve güven seviyelerinde dalgalanmalar yaşamaya başlarlar. Uygun şekilde yönlendirilmez veya danışmanlık verilmezse, ergenler kendi cihazlarına gidebilir ve genellikle bulanık olan kendi kararlarını vermeye başlayabilirler. Sonuç olarak, yanlış yolu izleyebilir ve uyuşturucu, akran baskısı ve benzeri gibi hayatlarını mahvedebilecek olumsuz şeylerin avı haline gelebilirler. Bu nedenle ergenler, sağlıklı, sağlıklı yetişkinlere dönüşmelerine izin veren duygu ve düşüncelerini ele almak için danışmanlığı düşünmelidir.
Herhangi bir ebeveyn, herhangi bir çocuğun ergenlik aşamasının son derece zor ve kafa karıştırıcı olabileceği gerçeğini onaylayabilir. Ruh halindeki dalgalanmalarla, çocuğunuz bir an mutlu olabilir ve bir sonraki an çıldırabilir. Çoğu zaman, bu aşamada çoğu çocuk, ebeveynleri onlara baskı yapıyormuş gibi hisseder ve sadece boşluk ister. Bu nedenle çoğu çocuk ergenlik çağına geldiklerinde geri çekilme eğilimindedir ve anne babalarıyla pek bir şey yapmak istemezler. Bu dönemde vücutlarının ve cinselliklerinin de daha çok farkına varırlar. Sonuç olarak, yeni arkadaşlar edinmek ve yeni şeyler denemek isterler. Bu kafa karıştırıcı bir zamandır, bu nedenle ebeveynlerin gençlerin yanlış yaşam kararları vermemelerini sağlamak için izlemesi ve denetlemesi gerekir.
Ergen danışmanları, genç yetişkinleri nasıl dinleyeceği ve bir ergenin yaşayabileceği farklı şeyleri nasıl ele alacağı konusunda eğitim almış profesyonellerdir. Aynı zamanda ergenlere, yaşadıkları tüm değişimlerde kendilerini nasıl idare etmeleri gerektiği konusunda geri bildirimde bulunurlar.
Ergen danışmanlığıyla ilgili farklı gerçeklere bakmadan önce, bu tür danışmanlığın farklı yöntemler veya yaklaşımlar kullanılarak yapılabileceğini anlamak önemlidir. Mevcut danışmanlık yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Etkileşimli danışmanlık çalıştayları genellikle genç yetişkinlerden oluşan danışma gruplarının bir kerede ana amacı ile gerçekleştirilir. Bu tür atölye çalışmaları sırasında ergenler, sohbetler, oyunlar ve diğer uygulamalı oturumlar gibi farklı bire bir ve etkileşimli etkinliklere katılırlar. Aynı zamanda genç yetişkinlere ergenlik ve akran baskısı hakkında bilgi konuşmaları yapılır.
Bire Bir Danışmanlık
Bire Bir ergen danışmanlığı, ergenin danışma oturumlarına katılmasını içerir. Çoğu zaman, bir ebeveynin çocukları ve/veya ergenliğe geçiş konusunda endişeleri olması veya bu çok kırılgan aşamada farklı faktörlerden olumsuz etkilenmesi durumunda bu danışmanlık şekli önerilir.
Her birey çocukluktan ergenliğe geçişte zorluklar yaşar. Duyguların hızlı değişimine ayak uydurmaya çalışırken bedensel değişim ve gelişim devam eder. Çocukluğunda anne ve babası tarafından korunan ve bakılan ve birçok ihtiyacı karşılanan birey, zamanla kendi bakış açısını oluşturmaya başlar.